maulana_rizvi

Maulana Sayyid Muhammad Rizvi

1. Hvilke felt innen islam har du spesielt interesse for?

Innenfor islam har jeg spesielt interesse for de islamske lovene. Jeg finner det juridiske systemet i islam svært relevant for tiden, fordi at den nekter å ignorere menneskets natur og den menneskelige tilstand. Islamske lovene tar for seg kjernen av problemet, og i motsetning sekulære tankegang, gjør ikke den et problem til et ikke-problem.

2. Kan du fortelle oss 3 lærdom vi kan ta fra måneden Muharram?
a. Muharram gir oss lærdom av å respektere menneskers liv ved å gi vann til fienden.
b. Muharram gir oss lærdom av å gå til full utstrekning for å unngå krig og blodsutgytelse.
c. Muharram gir oss lærdom av å stå fast på våre kjerneverdier mot alle odds.

3. Hvilke råd kan du gi til foreldre å oppdra barn i vest?
Omstendighetene man befinner seg i det vestlige verden krever at foreldrene gir ekstra oppmerksomhet til barnas aktiviteter og knytter gode sosiale bånd. I den østlige samfunn, har foreldrene støtte fra slekten så vel som nabolaget der folk holder et øye med naboens barn. Det er ikke bare for å beskytte dem, men også informere foreldrene om dårlig oppførsel av sine barn. I fravær av et slikt støtteapparat må foreldrene være mer involvert i barnas liv. Selvfølgelig bør det gjøres på en vennlig måte – slik man blir barnas venner.

4. Du har skrevet og oversatt mange bøker. Hvilke bøker anbefaler du folk flest til å lese?
Når det gjelder temaet teologi, omhandler min bok «Shi’ism: Imamate & Wilayat» om noen grunnleggende spørsmål om kjernen i shia tro. Innenfor temaet islamske lover, setter boken «Marriage & Morals in Islam», fokus på moral i islam på en helhetlig måte. Begge disse bøkene har blitt oversatt på mange språk. En tredje bok som jeg foreslår er «Islam: Tro, praksis og historie», som er en serie med 50 leksjoner på de tre temaene islam. Hver leksjon tar deg gradvis fra ett trinn til et annet slik at man før en oversikt.

5. Du har skrevet en bok om åndelighet. Hvordan kan vi åndelig heve oss selv?
I min bok om «Ritual & Spiritual Purity» in Islam,» har jeg forsøkt å sammenkoble lovene islam med dens åndelige elementer. Jeg har skrevet den åndelige delen separat som siste kapittelet i boken. I den nye utgaven kommer jeg til å redigere slik at de spirituelle aspektene kommer rett etter de islamske lovene slik at virkningen kommer med en gang. For eksempel bør ikke wudhu ikke være bare et ritual for rensing fysisk, men bør også være et øyeblikk å reflektere over rensing av sjelen åndelig. Eller for eksempel, det å gjøre sajdah (prostrasjon) skal ikke bare være et ritual, men det bør være et øyeblikk for å symbolisere vår fødsel (mens du får opp fra første sajdah) og vår død (mens du går inn i den andre sajdah) og vår oppstandelse (mens du kommer opp fra andre Sajdah).

6. Din far var også en stor lærd. Inspirerte han deg til å bli en lærd og hvordan? Har du noen andre forbilder?
Faktisk, min far: Allamah Sayyid Saeed Akhtar Rizvi, var en stor lærd som var pioner i utbredelsen av islam i Afrika blant urfolk. Hans tankegang om forfatterskap oog oppriktighet til å betjene religionen til Allah er hans to kvaliteter som inspirerte meg.
Foruten ham, lærdommen fra Shahid Murtaza Mutahhari og ‘Allamah Tabataba’i har fascinert og motivert meg videre. Ayatollah Wahid Khurasani har også hatt betydning i å opprettholde forbindelsen med de tradisjonelle kildene til shia islam.

7. Hvordan opplevde du det å studere i hawza? Vil du anbefale andre å drive slik studie? Noen mennesker går først for verdslige studier før islamske studier. Hva er dine anbefalinger?
Min erfaring fra hawza var en god og produktiv. Akkurat som medisinsk vitenskap er ikke for alle, på samme måte, er ikke avanserte nivåer av islamske studier for alle i en hawza miljø. Det krever vilje og engasjement; og det er ingen snarveier i det! Et av problemene som vi ser i dag i Vesten er fremveksten av de som har tatt en snarvei, og deretter uttrykker selv sine egne meninger mot vurderingene av hovedretningene til våre lærde.
Men for de som seriøst har tenkt å gå til en hawza, vil jeg sterkt råde dem til å fullføre den verdslige utdanningen og deretter gå for hawza studier etterpå. De bør ikke gå først for islamske studier i et vestlig universitet, kun etter å ha studert ved hawza. Hvis man ønsker kan man ta doktograd senere ved et vestlig universitet.

8. Hva er din favoritt bok bortsett fra koranen og hadith-bøker?
‘Adl-e Ilahi (Divine Justice) og Nizam-e Huquq-e Zan dar Islam (The System of Women’s Right in Islam) av Shahid Murtaza Mutahhari er mine favorittbøker.

9. Hva kan vi gjøre i dag for å få bedre kontakt og forhold med Allah og Ahlulbayt, og spesielt vår imam i den tid vi ikke kan se ham?
Ved å be for sikkerheten til imam, etter Fajr, kan vi holde ham i tankene våre. Og, som min lærer Ayatollah Wahid Khurasani sier; resiter kapittelet «Ya Sin» daglig og dediker belønning til vår tids imam som vil styrke vår link til ham, Insha Allah.

Post Author: Sarah Hussain

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *