namaz-prayer-salah

Konsentrasjon i bønn – del 2

Det mest verdifulle punktet for min del var mentalt forberedelse før bønn, spesielt under wudu. Hvis du tenker over handlingene og hvorfor du gjør disse og hva de betyr vil du fort oppleve at bønnen du utfører ikke er nok, fordi din Skaper fortjener mye mer. Tenk over den velsignelsen vannet har og dens renhet, velsignelser du har fått av Allah (swt) i form av hender, fri vilje, dine sanser, fungerende organer og de tingene du tar for gitt. Du vil fort oppleve at du etterhvert vil ønsker at hver eneste bønn skal utføres mest mulig riktig, og du legger ditt hjerte og sjel i bønnen. Du ønsker å nå Ham. Det er selvsagt veldig vanskelig å konsentrere fullt ut i bønnen, men jeg tror at hvis vi setter våre sinn og tanker på bønnen, skal det være mulig å nå full konsentrasjon. Vi må bare ta små skritt av gangen! Personlig føler jeg at konsentrasjonen min er blitt redusert, men prøver å trene meg opp til å fokusere mer på hvorfor jeg ber og hva jeg sier for å øke konsentrasjonen.

Øvelse gjør mester! InshaAllah! Her er noen flere tips som man kan prøve. Ikke glem å dele dine erfaringer på. Kom gjerne med andre tips som kan være nyttige og gjerne fortell hvordan det gikk med tipsene i denne artikkelen.

1. Fokus
Fokus på det vi sier og hvor vi ser er viktig under bønnen. Man kan bli lett forstyrret og derfor er det viktig å være godt fokusert. Imam Al-Sadiq (as) sier; «En som utfører to bønneenheter (to rakah) med kunnskap om hva han sier vil Gud tilgi ham for hver eneste synd han har gjort mellom ham og Gud før han er ferdig med bønnen.» (Wasa’il al-Shi’ah, 686)

Ved å tenke på hva og hvordan man uttaler ordene i bønnen, vil det hjelpe en til å konsentrere seg og dermed hindre forstyrrelse. Man kan konsentrere seg om et bestemt punkt under bønnen slik at man glemmer den materielle verden. Vår profet (fvmh) har sagt: «Mens en person er i stående stilling under bønnen, skal han se ned og feste blikket på et punkt der han plasserer pannen mens han er i sajdah. I rukuh (bøyd stilling) bør blikket være mellom føttene. I qunoot (når man hever hendene og resiterer påkalling) skal en fiksere blikket på hendene og plassere dem foran ansiktet. Under sajdah skal øynene se mot nesen, og i den endelige sittestillingen skal blikket være midt på brystet»

2. Punktlighet
Be på riktig tidspunkt! Hvor mange av oss ber på tide? Hvorfor er det noe som er mer interessant og viktigere enn bønnen på bønnetidspunktet? Vi må prøve å forbedre vår punktlighet hvis ønsker å bygge et godt forhold til vår Herre. Hvis vi ble fortalt at vi har et intervju med en person klokken 7 en tidlig morgen, vil mange av oss gjøre alt for å rekke dette? Så hvorfor er vi villig til å utsette vårt møte med vår Skaper? Vi må spørre oss selv: Er våre liv i hendene hos vår Skaper eller hos de som er i skapelsen? Vi blir igjen minnet om punktlighet når Allah (swt) sier: «Og når han (tilbeder) vet at det er tid for bønn, og han ber ikke, er han virkelig likegyldig om Meg.» (Hadith al-Qudsi)

Ønsker vi å være likegyldig ovenfor Allah (swt)? Vi er klar over at vår tid her er begrenset. Imam Al-Sadiq (as) sier: «Hvem enn som utfører den obligatoriske bønnen i begynnelsen av sin tid og innen tiden, vil englene heve dem hvite og rene inn i himmelen». Bønnen vil si (til den som utøver bønnen): «Måtte Allah (swt) bevare deg slik som du bevarte meg og betrodde meg til en sjenerøs engel.» Så må vi teste oss selv, lage en tabell på kjøleskapet og se når vi ber på tidspunktet og kanskje vil vi finne ut hvorfor vi ikke kan konsentrere oss i bønnen. Det er ofte slik at bønnen utføres på en tid avhengig av hverdagen, men vi skal prøve så godt å gjøre hverdagen avhengig av bønnen. Jeg vet dette kan ofte være vanskelig med arbeid, men du vil bli overrasket over hvor lett ting blir hvis du gir det en sjanse, inshAllah. Når Allah (swt) forteller oss at vi skal komme nær Ham ved et bestemt tidspunkt ligger det en mening bak det. Jo mer vi ber i tide, desto mer vil Allah hjelpe oss med konsentrasjonen og gjøre det mulig for oss å komme nærmere Ham.

3. Forståelse
Hver gang vi ber er det akkurat som at vi har Allahs (swt) oppmerksomhet rettet mot oss og det er vår kvalitetstid med Ham. Imam Khomeini (ra) sa: «En salik (en som er opptatt av islamsk spiritualitet) skal utføre sine bønner med ro i hjertet og stillhet i sinnet, fordi hvis tilbedelse blir utført i en tilstand av angst og med et vaklende hjerte, vil ikke hjertet ha noen reaksjon, og ingen av tilbedelses utfall vil påvirke på hjertet…» (Adabus Salaat, kapittel 4). Imam Al-Sadiq (as) anbefalte: «O Allahs tjener! Når du skal utføre bønnen, be slik at noen tar farvel og aldri vil returnere (dvs. at man skal be på en slik måte som om det var den siste bønnen i livet ditt). Deretter fest blikket på det punktet du skal gjøre ved sajdah. Hvis du vet at det er noen som er til høyre eller venstre for deg, viser du mer forsiktighet i din bønn. Du vet at du står foran noen som ser deg, men at du ikke ser Ham». (al-Hurr al-`Amili, Wasa’il al-Shi’ah, iv, 685)

Vi bør prøve å øke farten så snart vi hører kallet for bønn. Fra det øyeblikket det ropes adhan og iqamah starter en kopling til Allah (swt) før bønnen, og derfor har bønneropene en stor betydning.
Fra nå av vil jeg virkelig prøve å tenke hver gang noen få minutter før bønn. Dette for å sette pris på alle velsignelsene jeg har fått av Allah (swt). Dette vil hjelpe meg under bønnen til å være ydmyk i de ordene jeg resiterer og dermed hjelpe meg å fokusere mer. Den store lærden al-Mutahhari sa : «Målet i dhikr (påkallelse) av Allah (swt) er at hjertet alltid skal være klar over al-haqq (Den mest Sannferdige, et av Allahs (swt) navn), fordi dhikr i praksis forviser uoppmerksomhet. La oss be for oss selv og for hverandre slik at vi får en tettere og mer meningsfylt forhold med Herren gjennom våre bønner. Ikke glem å ta kontakt med oss og la oss vite hvordan det gikk. Send inn flere tips, slik at vi kan dele dem med alle for å bli bedre i den ultimate formen for tilbedelse – Salah !

Post Author: Sarah Hussain

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *